HALAL SNOEP VAN MYSUGARBOX

Wij van MYSUGARBOX vinden het onze taak om ervoor te zorgen dat onze klanten halal snoepgoed krijgen, zonder dat ze zich daar druk over hoeven te maken! Wij kijken zorgvuldig naar de leverancier van onze halal snoepjes en checken het halal certificaat. Daarnaast bekijken we alle ingrediënten samen met alle E-nummers om er zeker van te zijn dat er geen haram E-nummers tussen staan! Komt een product door de test? Dan plaatsen wij dit in onze halal snoep categorie! Halal snoepjes kopen doe je hier! Zie je op de shop een candybox staan die je echt leuk vindt en weet je niet zeker of de box halal is? Plaats hem in je mand en laat in de bestelnotities weten dat je alle snoepjes halal wilt hebben. Wij leveren vervolgens de gehele bestelling halal! 

Als moslim in Nederland word je vaak geconfronteerd met de uitdaging of je snoepjes wel halal zijn – dat wil zeggen, toegestaan volgens de islamitische wet. In dit artikel wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd welke levensmiddelenadditieven in snoepjes verboden zijn (haram) voor moslims. Zo kunnen ouders leren welke snoepjes moslimkinderen mogen eten, bijvoorbeeld om een verjaardagsfeestje te vieren. Aan het einde van dit artikel vindt u een lijst met snoepmerken die zonder aarzeling door moslims kunnen worden geconsumeerd.

In principe is alles toegestaan (halal) in de Islam wat niet expliciet verboden is (haram). Wat zijn ingrediënten in snoepjes die expliciet verboden zijn en dus niet door moslims mogen worden geconsumeerd? Een lijst:

  • Varkensgelatine
  • Karmijn (E120)
  • Schellak (E940)
  • Cysteïne (E920/921)
  • Ethanol Alcohol
  • Kruisbesmetting

VARKENSGELATINE – HET BINDMIDDEL VOOR SNOEPJES

Gelatine wordt gebruikt bij de vervaardiging van snoepjes om een bepaalde textuur en als bindmiddel te geleren en te bereiken. Gelatine wordt geproduceerd door het uitkoken van botten, huiden, ogen, kraakbeen en ligamenten van dieren. In Europa komt 80% van de eetbare gelatine van varkens en vindt zo zijn weg naar snoep. Dit is problematisch voor moslims, omdat de koran de consumptie van varkensvlees expliciet verbiedt. Sura 5, vers stelt:

“Verboden voor u is (het eten van) hetgeen is vergaan, bloed, varkensvlees en hetgeen waarover een andere naam dan die van Allah is aangeroepen, en (het eten van) hetgeen is gestikt, gedood, doodgevallen of neergehaald, en wat door een wild dier is verscheurd – …”.

Als alternatief kan runder gelatine worden gebruikt in snoepjes. Rundvleesgelatine is echter alleen geschikt voor moslims als de gelatine afkomstig is van een koe die volgens de islamitische voorschriften is geslacht.

Een ander alternatief zijn snoepjes zonder gelatine.

KARMIJN (E120) – DE KLEURSTOF VAN LUIZEN  

Karmijn is een voedingsadditief en wordt verkregen door het uitdrogen en koken van luizen. De vrouwelijke bladluizen die hiervoor worden gebruikt, komen uit Midden-Amerika en worden cochineeënschubben genoemd. Karmijn wordt gebruikt in snoep als rode kleurstof. Vermeldenswaard is dat karmijn de enige kleurstof van dierlijke oorsprong is. Karmijn is ook elders bekend als “echte karmijn”, karmijnzuur of cochenille. Er is controverse onder geleerden over de vraag of karmijn halal of haram is. Vanwege de onrustige vraag en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, verwerpen wij de consumptie van karmijn.

SCHELLAK (E904) – DE UITWERPSELEN VAN HET LAKSCHILFEREND INSECT

Schellak is een uitwerpsel van het lakschaaltje, dat in Midden-Amerika voorkomt. De consistentie van schellak doet denken aan hars. De vrouwelijke lakschubben voeden zich en vullen zich aan met het sap van bomen en planten. Dit sap verandert in vernis in het lichaam van de luis. Uit deze vernis vormt de luis een schaal voor haar eieren totdat de jongen uit het ei komen en uit de vernislaag boren. De uitscheiding van de luis, schellak genaamd, wordt van de bomen geschraapt, gekookt en verwerkt tot het levensmiddelenadditief E904 schellak. Schellak (E904) wordt gebruikt in snoepgoed als coatingmiddel om te zorgen voor beglazing en binding.

De classificatie van schellak als haram of halal wordt betwist door wetenschappers. De geleerden die schellak als haram classificeren rechtvaardigen dit met het verbod op het eten van uitwerpselen.

Nog andere geleerden classificeren schellak als halal. Geleerden van de Al-Azhar-universiteit in Caïro zeggen bijvoorbeeld dat de winning van schellak vergelijkbaar is met de winning van honing, waarbij het sap van de bijen wordt omgezet in honing.

CYSTEÏNE (E920/E921) – BEVAT SOMS VARKENSHAAR

Cysteïne is een voedingsadditief en wordt vaak cystine, L-cysteïne of L-cystine genoemd. Cysteïne kan synthetisch of uit keratine worden verkregen. De keratine die nodig is voor cysteïne kan worden verkregen uit hoorns, veren, haar of varkenshaar. De EU heeft het gebruik van menselijk haar voor de winning van keratine of cysteïne in 2011 verboden.

Cysteïne wordt gebruikt om de gluten in meel af te breken. Dit maakt het gemakkelijker om het deeg te kneden. Bovendien plakt het deeg niet aan de machines en is de productie sneller. Zo komt cysteïne voor in brood, broodjes en diverse pastaproducten. Aangezien cysteïne niet noodzakelijkerwijs altijd varkenshaar hoeft te bevatten, moet u bij de fabrikant navraag doen naar de productie als er cyteïne (E920/E921) in de ingrediënten staat vermeld.

ETHANOL – ALCOHOL IN HET AROMA

Aroma’s worden in de voedingsindustrie gebruikt om voedingsmiddelen zoals snoepjes een bepaalde geur of smaak te geven. Vaak bevatten deze smaken ethanol of alcohol als drager.

KRUISBESMETTING – DE BESMETTING DOOR HET MENGEN VAN SPOREN

Zelfs als snoepjes geen van de bovenstaande ingrediënten bevatten, bestaat het risico dat de snoepjes niet als halal worden beschouwd als er sprake is van kruisbesmetting. In het geval van kruisbesmetting kunnen snoepjes worden geproduceerd in industriële bedrijven waar ook niet-halalal producten (die bijvoorbeeld varkensvlees bevatten) worden geproduceerd. In dit geval vindt een overdracht van “non-halal” sporen naar de snoepjes plaats, wat betekent dat de snoepjes niet als “halal” kunnen worden geclassificeerd.

HALAL SNOEPJES KOPEN BIJ MYSUGARBOX